5 Aralık 2008 Cuma

Mesir Macunu




Mesir macunu birçok bitki ve baharatın karışımından oluşan son derece önemli bir sağlık sırrıdır. İçindeki bitki ve baharat karışımlarının insan bedenini temizleyici, arındırıcı ve bedendeki tıkanıkları ortadan kaldırıcı etkilerde bulunduğu tespit edilmiştir. Genel özellikleri, beden ve ruh sağlığına şifa olması, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Ayrıca halk arasındaki inanışa göre; macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağına inanılır. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir. Her yıl Manisa’da şenlikleri yapınla Manisa mesir macunu sağlığa faydası ve egzotik tadı dolayısıyla başka bölgelerde de geniş ilgi görmeye başlamıştır.
Mesir Macunu’nun Ortaya Çıkışı:
Manisa Valisi Şehzade Mustafaya Kanuni Sultan Süleyman tarafından acil bir mektup gelir. Hafza Sultanın bir hastalığa yakalandığını ancak tüm doktorların çabasında rağmen iyi edilemediği yazılıdır. Manisa’lı Merkez Efendiye durumu bildirirler. Bunun üzerinde yoğun bir çalışmaya başlar. Sonunda 41 değişik baharattan ürettiği macunu tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafza Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. Bu olaydan sonra Merkez Efendinin ünü imparatorluk sınırlarını aşar.
Mesir Macunu’nun Yapılışı:
Mesir macunu 41 değişik baharattan oluşmaktadır. Bu baharatlar şunlardır:
ANASON: İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır. Karminatif etki bağırsaklardaki fermentasyona engel olmasından ileri gelir.HİNDİSTAN CEVİZİ ve BEŞBASE: Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.ÇİVİT: Halk arasında kabakulak ve pnömonid’e iyi gelir. Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.ÇÖPÇİNİ: Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.ÇÖREK OTU: Gaz söktürücü olarak kullanılır.DARFÜLFÜL: Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılırHARDAL TOHUMU: İştah açıcı ve mideyi yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır. Cilt hastalıklarında iltihabı ve ağrı giderici etkisi vardır.HAVLİCAN: Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır, gazı dağıtır, balgamı giderir.HİYARŞENBE: Mushil olarak kullanılmaktadır. Bileşiminde antrekion türevi vardır.KAKULE: Lezzet verici , gaz söktürücü, iştah açıcı olarak kullanılır.KARABİBER: Öksürük kesici, uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır.KARANFİL: Ağız kokusu giderici, diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır. Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir.KEBABE: İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.KİMYON: Baharat, gaz söktürücü, iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır.
Kullanılan diğer baharat çeşitleri ise şunlardır;Yenibahar, Zencefil, Galanya, Krem tartar, Kişniş, Havlıcan, Anason, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Hardal, Misrafi, İksir, Meyan Kökü, Kalemi barit, Tiryak, Sarı helile, Kara helile, Raziyane, Zerdecub

Hiç yorum yok: