5 Aralık 2008 Cuma

Madımak Konserve


Sivas’ın meşhur yöresel ürünlerinden biri olan madımak, Sivas ve civarındaki bölgelerde yetişir, çayır ve meralardan toplanır. Ayıklandıktan sonra yıkanıp ince ince doğranarak konserve haline getirilir. Organik asitler nedeniyle hafif ekşi bir lezzete sahip olan madımağın 100 gr yenilebilinen kısmında 73 su, 0.4g yağ, 1.4g protein 65 mg C vitamini 55 gr kalsiyum 25 gr sodyum 6 gr fosfor bulunmaktadır. Salata malzemesi olarak tüketildiği gibi yöre yemeklerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir.

Madımak Yemeği (Yoğurtlu - 6 kişilik)
İçindekiler: Madımak konservesi (600 g), sıvı yağ (1 çay bardağı), kuru soğan (3 orta boy), bulgur (1/2 su bardağı), su (4 su bardağı), az miktarda tuz, salça (1yemek kaşığı), yoğurt (250 gr), sarımsak (2-3 diş).
Kıyılmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konserve eklenir. Biraz bekledikten sonra salça bulgur ve su ilave edilir. Az miktarda tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok: