5 Aralık 2008 Cuma

Beypazarı Kurusu




Beypazarı Kurusu ağızda dağıldıktan sonra damakta mis gibi bir tereyağı tadı bırakan, galeta türü yiyeceklere göre çok lezzetli olan kuru ve sert bir bisküvidir. İskoç bisküvisine rakip tereyağlı Beypazarı Kurusu, çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusunun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir.
Aslında yıllarca yöre halkı dışında kimsenin haberdar olmadığı Kuru, bir zamanlar padişahlara gönderilecek kadar makbul bir hediyeymiş. Necdet Sakaoğlu ve Nuri Akbayarın, "Avrupalılaşmanın Yol Haritası ve Sultan Abdülmecid" adlı kitaplarında, Padişah Abdülmecide Valide Sultanın, "Oralarda bulunmaz" diye bir kutu Kuru gönderdiği" ve bunu mektubunda da kendisine anlattığı yazıyor. Bugün Kurunun iyisi hala Beypazarının dışında pek bulunmuyor.

Hiç yorum yok: