5 Aralık 2008 Cuma

Malatya Kayısısı


Malatya kayısısı ünü bütün dünyaya yayılmış yöresel tarım ürünlerimizdendir. Yazın taze meyve olarak tüketilen kayısının kurusu, hoşafı, kompostosu, reçeli, marmeladı, şurubu, meyve suyu, şekerlemesi, pestili ve tatlısı yapılarak yıl boyunca tüketilmeye devam eder. Beta karoten denilen A vitamini kaynağı maddeler yönünden çok zengin olan kayısı, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme, katarakt ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Bağırsak tembelliği veya kabızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için elzemdir. Kayısı kurusu yüksek oranda demir içerir: 100 gramında 4 mgr gibi yüksek oranda demir vardır. Bu nedenle kansızlığa iyi gelir.

Hiç yorum yok: