5 Aralık 2008 Cuma

Harnup pekmezi







Harnup pekmezi (keçiboynuzu pekmezi) diğer pekmezlere nazaran besin ve kalori yönünden çok zengin bir pekmez çeşididir. Çok besleyicidir. Doğal şekerler, zengin mineraller (Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko) ve vitaminler (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Özellikle çocuklarda kemik gelişimini sağlar. Keçiboynuzu’nun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiç bir bitkide bulunmamaktadır. Bu özelliği ile nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında da son derece etkilidir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığına ve Guatr rahatsızlığından dolayı ortaya çıkan nefes darlığına da olumlu etkisi vardır.
Keçiboynuzu’nun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Ağrı kesici, astım ve kansere karşı koruyucu, bakteri yok edici karaciğeri toksinden arındırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici ,bronş genişleticidir ve çocuk felcine karşı koruyucu etkiye sahiptir .Öyle ki keçiboynuzu, akciğer kanserini 90 oranında önleme gücüne sahiptir. Sütün 3 katı kadar kalsiyum içerir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanması için son derece zengin doğal bir kaynaktır. Fosfor bakımından da zengindir. İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir, balgam söktürür, göğsü yumuşatır, bronşları açar, alerjik nefes darlığı çekenlere özellikle keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir. Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite etkilidir. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir. Ayrıca bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Karaciğeri toksinden arındırıcı etkiye sahiptir
Yüksek mineral ve vitamin içermesi sayesinde diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Dişleri besler, içeriğindeki sodyum ve potasyum sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yaralı etkileri bulunmaktadır. Kanın zehirli maddelerini temizler. Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler. Kolesterolü düşürür ve tansiyonu dengeler, insan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar. Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalı olan harnup pekmezinin şeker hastaları tarafından kullanılmaması önemle belirtiliyor. Keçiboynuzu ve çekirdekleri öğütülerek sütle ve balla sütlü kahve veya neskafe pişirir gibi pişirilerek veya pekmez yapılarak tüketilebilir. Ayrıca gıda maddelerinde kıvam artırıcı katkı maddesi olarak kullanılır. Sofranızda harnup pekmezi varsa günlük vitamin ihtiyacınızın 20’sini karşılıyorsunuz demektir.

Hiç yorum yok: