5 Aralık 2008 Cuma

Şalgam Suyu




Şalgam suyu turpgiller familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Şalgam suyu Adanada sadece şalgam diye ifade edilir. Genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir. Şalgam suyu yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz, maya ve su kullanılır.

İnsan sağlığı için pek çok faydaları vardır.

· İştahı açar.
· Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
· B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
· Mide ve karaciğere faydalıdır,
· Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
· Afrodizyak özelliği vardır.
· 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A-B-C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.

Hiç yorum yok: