2 Haziran 2009 Salı

Uşak Tarhanası-Yaş-500 gr


 Dünyanın bilinen ilk hazır çorbası olan Tarhana çorbası sabah kahvaltıları dâhil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asya’dan gelen Türklere dayanmaktadır. Eski Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilme özelliğine de sahiptir.

 

Tarhana, yoğurt, nane, un, kırmızıbiber, yeşilbiber, domates, istenirse soğan katılarak çekilir ve karıştırılır. Hamur, üstü bir bezle örtülerek kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bu hamur parçalar halinde bir kuru örtünün üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek saklanır.

 

Türkiye’nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz. Uşak köy tarhanası tarhana çeşitleri içinde farklı bir üne sahiptir.

Hiç yorum yok: